Afrika

Afrika

Afrika

In Afrika dragen de vrouwen en soms ook de mannen veel snoeren van kralen, zaden, schelpen en  omwikkeld textiel. Het kenmerkende daarbij is dat er altijd gebruik wordt gemaakt van materiaal uit hun leefomgeving. Woon je bij de zee dan gebruik je schelpen, in het bos zullen dat zaden, takjes of dierlijke elementen zijn. Voor mijn halssieraad heb ik ook stukjes natuur gebruikt (gedroogde en gespoten tomatensteeltjes)

Hanneke

 

 

Afrikaanse vrouwen dragen van oorsprong veel sieraden. Voor deze expositie heb ik een halsobject gemaakt van drie kettingen. Om de kettingen iets persoonlijks te geven heb ik gebruik gemaakt van tennisballen en golfballetjes, 2 sporten die bij mij thuis veelvuldig worden beoefend. De 3e ketting is gemaakt van een oude fiets binnenband en is versierd met stukjes haar.

Marionne

 

 

In Afrika dragen vele volken versieringen. Zowel mannen als vrouwen dragen sieraden en het heeft een esthetische waarde. Ook heeft de kleur een betekenis. Zo is aan de sieraden te zien of de persoon in kwestie getrouwd is. Maar Afrika is ook een arm werelddeel en men hergebruikt veel materialen. Door materialen te recyclen heb ik deze manier van werken overgenomen. Om zo tot een kleurrijke presentatie te komen.

Manja

 

Amuletten
De één heeft een god, de ander een steentje.
ze zullen ons beschermen, brengen geluk….
het helpt ons door het leven, we denken dat het werkt…. dat is genoeg!

Bladerend door boeken over Afrika kwam ik prachtige kettingen tegen. “Draagobjecten” waar allerlei vondsten in zitten… een jachttrofee…. schelpen…. steentjes…. tanden…. dit alles ter bescherming van de drager. Moge deze objecten mijn kleinkinderen beschermen.

Tineke